Hur du tecknar aktier via Nordic Issuing

Hur du tecknar aktier via Nordic Issuing

Man kan införskaffa aktier på olika sätt. Det oftast förekommande sättet är genom att göra ett aktieköp på börsen, men de kan även tillkomma genom en teckning i en nyemission. Om du på avstämningsdagen äger aktier i ett bolag som ska genomföra en nyemission, får du automatiskt teckningsrätter inbokade på ditt konto. Teckningsrätterna ger dig rätt att teckna nya aktier i bolaget.

 

Teckning av aktier vid börsintroduktion

En nyintroduktion på börsen är när ett bolag ger ut sina aktier för handel. Vid en börsintroduktion har alla rätt att lämna in önskemål om att bli tilldelad aktier, men det är inte alltid alla blir tilldelade de aktier de önskar teckna. Aktiekursen är bestämd och inget courtage utgår på affären. Kursen brukar ofta vara gynnsam men man är såklart aldrig garanterad en vinstaffär.

Om man inte fick sin önskade tilldelning får man invänta ordinarie börshandelsstart och köpa aktier över marknaden.

Det praktiska förfarandet är att anmälan behöver inkomma till det emissionsinstitut eller rådgivare som hanterar transaktionen. Detta görs via en anmälningssedel. I de transaktioner där Nordic Issuing agerar emissionsinstitut fylls denna i digitalt och du erhåller en kopia på din signerade sedel till den e-post du angivit på anmälningssedeln. Efter teckningstidens slut erhåller man vid tilldelning en avräkningsnota där betalningsuppgifterna framgår. När de nya aktierna är betalda och registrerade på Bolagsverket levereras dessa till den depå som angivits på anmälningssedeln.

Teckning med hjälp av teckningsrätter

En av de mest förekommande emissionerna är nyemission med hjälp av teckningsrätter. Bolaget vill få in nytt kapital och emitterar (ger ut) nya aktier. Befintliga ägare får företrädesrätt och blir tilldelade teckningsrätter de kan teckna aktier för till ett på förhand bestämt pris. Man kan oftast även köpa teckningsrätter över marknaden, vilket ger samma företrädesrätt som om man blivit tilldelad teckningsrätter genom tidigare innehav.

Teckningsrätterna är ett värdepapper som ger innehavaren rätt att teckna aktier till ett förutbestämt pris. Priset på de nyemitterade aktierna är vanligtvis lägre än motsvarande marknadspris. Befintliga aktieägare i bolaget erhåller teckningsrätter i proportion till sitt aktieinnehav före emissionen. Exempelvis kan fem gamla aktier ge rätt att teckna en ny aktie, vilket skrivs 1:5.

Fler artiklar från Nordic Issuing

LATHUND - Hur fungerar leverans av värdepapper till investeringssparkonto (”ISK”) och kapitalförsäkring (”KF”)? 
LATHUND - Hur fungerar leverans av värdepapper till investeringssparkonto (”ISK”) och kapitalförsäkring (”KF”)? 

Allmän information om kontona ISK och KF 

  • ISK och KF är två värdepappersförvar med ett skatteskal som skiljer sig från en ”vanlig” depå, 
  • Förvaren beskattas genom en årlig schablonskatt, 
  • Det är alltid banken som kommer att acceptera eller neka en insättning i slutändan, 
  • Endast värdepapper som handlas på en marknadsplats kan bokas in på en ISK/KF (med undantag för vissa lösningar som finns till KF för onoterade innehav), 
  • Enligt lagen om ISK ska betalningen för värdepapperna ske från ISK för att de ska acceptera en leverans dit. Som utgångspunkt gäller samma sak för KF. 

Tänk på! 

  • Alla banker tolkar lagen olika och har olika rutin för hur teckning kan gå till på en ISK eller KF, 
  • Du kan till exempel inte betala för värdepapperna från ett likvidkonto/lönekonto hos en bank och sedan få dem levererade till en ISK/KF hos en annan bank, 
  • Vissa banker hjälper inte sina kunder att utföra betalningar från ISK/KF och nekar då insättningar till ISK/KF helt och hållet vid emissioner, 
  • Fråga alltid din bank innan du skickar in en anmälningssedel till oss och uppger ett ISK eller KF.  

 

Avanza – Hur fungerar det om du vill ha in aktierna på ISK/KF?  

Vid företrädesemission och/eller IPO fungerar det såhär: 

  • Anmälan om att teckna värdepapperna måste skickas direkt till banken, inte till oss som emissionsinstitut (logga in på Avanzas internetbank och leta upp erbjudandet du önskar teckna i) 
  • Betalningen för värdepapperna måste göras från ISK/KF och detta sköter Avanza åt dig som kund när anmälan har gjorts via dem.  

Vid brygglån/kvittningsemission fungerar det såhär: 

  • Eftersom betalningen sker långt innan leverans av värdepapperna nekar oftast bankerna insättningen till ISK/KF.  

Vid riktad emission/block post fungerar det såhär:  

  • Nordic Issuing tar kontakt med Avanza för att fråga om de kan hjälpa dig som investerare att få in aktierna på ISK/KF. Avanza hjälper oftast till men kan neka om de har för mycket att göra.   
  • Du som investerare måste skicka ett meddelande i inloggat läge till Avanza och meddela att du vill använda din ISK eller KF.  
  • Nordic Issuing skriver om avräkningsnotan i Avanzas namn och Avanza genomför betalningen åt dig från ditt ISK eller din KF. 

 

Nordnet – Hur fungerar det om du vill ha in aktierna på en ISK/KF?  

Vid företrädesemission och/eller IPO fungerar det såhär: 

  • Anmälan om att teckna värdepapperna måste skickas direkt till banken, inte till oss som emissionsinstitut (logga in på Nordnets internetbank och leta upp erbjudandet du önskar teckna i) 
  • Betalningen för värdepapperna måste göras från ISK/KF och detta sköter Nordnet åt dig som kund när anmälan har gjorts via dem.  

Vid brygglån/kvittningsemission fungerar det såhär 

  • Eftersom betalningen sker långt innan leverans av värdepapperna nekar oftast bankerna insättningen till ISK/KF.  

Vid riktad emission/blockpost fungerar det såhär: 

  • Du som investerare kan bara få värdepapperna levererade till KF, inte ISK.  
  • När du får en avräkningsnota från oss kan du skicka in den till Nordnet så hjälper dem dig att betala från din KF. 

 

Övriga banker – hur fungerar det om du vill ha aktierna på en ISK/KF?  

  • Alla banker tolkar lagen olika och har olika rutin för hur teckning av värdepapper ska genomföras på en ISK eller KF, 
  • Fråga alltid din bank innan du skickar in en anmälningssedel till oss och uppger ett ISK eller KF. Det är nämligen inte säkert att din bank kan lösa så att du får in värdepapperna på en ISK/KF. 

 

Inlösen av teckningsoptioner
Inlösen av teckningsoptioner

Ett bolag genomför en emission av teckningsoptioner eftersom de har ett behov av att ta in kapital. Det vanligaste tillvägagångssättet för att ge ut teckningsoptioner är att genomföra en emission av units. En unit kan innehålla en eller flera aktier samt en eller flera teckningsoptioner.

Ordlista/förklaringar
Ordlista/förklaringar

Det används många specifika och komplexa termer i finansbranschen. Nedan har vi försökt lista och förklara de mest vanligt förekommande begreppen i samband med vårt arbete. Vi hoppas det kan komma till hjälp!