Inlösen av teckningsoptioner

Inlösen av teckningsoptioner

Ett bolag genomför en emission av teckningsoptioner eftersom de har ett behov av att ta in kapital. Det vanligaste tillvägagångssättet för att ge ut teckningsoptioner är att genomföra en emission av units. En unit kan innehålla en eller flera aktier samt en eller flera teckningsoptioner.

Innehavaren av teckningsoptionen har rätt att i framtiden teckna sig för nya aktier i aktiebolaget. För att kunna nyttja teckningsoptionerna till teckning av aktier har bolaget en inlösenperiod av teckningsoptionerna, där innehavaren av teckningsoptionen kan välja att utnyttja sina teckningsoptioner. Anmälan av utnyttjandet av teckningsoptionen sker till den bank som optionsinnehavaren förvarar sina teckningsoptioner.

Alla förutsättningar och villkor som gäller vid en eventuell aktieteckning bestäms vid utgivandet av teckningsoptionen. Ett optionsinlösen skulle kunna beskrivas som en förenklad nyemission där man i förväg har bestämt förutsättningarna.

In the money eller out of the money

Investeraren behöver ta reda på om det är lönsamt eller inte att utnyttja sina teckningsoptioner under teckningsperioden. Om aktiens kurs på marknaden överstiger inlösenkursen enligt villkoren är teckningsoptionen ”in the money”. Om inlösenkursen istället överstiger den aktuella aktiekursen är teckningsoptionen ”out of the money”. Kortfattat blir det, om man är intresserad av att köpa aktier i det aktuella bolaget, billigare att utnyttja sin(a) teckningsoption(er) för att öka sitt innehav av aktier i Bolaget än att köpa aktierna över marknaden, om teckningsoptionen är in the money.

Omvandla teckningsoptioner till aktier

På bolagets hemsida samt i memorandumet/prospektet eller motsvarande investeringsdokument som är kopplat till den föregående unitemissionen (där teckningsoptionerna initialt emitterats), hittar man villkoren för teckningsoptionen. Där står all information gällande vilket, eller vilka tillfällen i framtiden möjligheten finns att utnyttja teckningsoptionerna samt information om eventuell inlösenskurs. Inlösenkursen behöver inte vara förutbestämd utan kan även bestämmas genom VWAP (volymviktad genomsnittskurs) då beräknas kursen strax innan nyttjandetillfället baserat på aktiekursens utveckling.

Under den förutbestämda inlösenperioden kan man omvandla teckningsoptionerna till aktier, genom att anmäla till banken där teckningsoptionerna förvaras att man vill nyttja sina teckningsoptioner. Är teckningsoptionerna noterade finns även alternativen att köpa och/eller sälja teckningsoptionerna på marknaden. Om teckningsoptionerna inte utnyttjas eller säljs på marknaden innan inlösenperiodens slut blir de värdelösa och förfaller utan kompensation.

Fler artiklar från Nordic Issuing

LATHUND - Hur fungerar leverans av värdepapper till investeringssparkonto (”ISK”) och kapitalförsäkring (”KF”)? 
LATHUND - Hur fungerar leverans av värdepapper till investeringssparkonto (”ISK”) och kapitalförsäkring (”KF”)? 

Allmän information om kontona ISK och KF 

  • ISK och KF är två värdepappersförvar med ett skatteskal som skiljer sig från en ”vanlig” depå, 
  • Förvaren beskattas genom en årlig schablonskatt, 
  • Det är alltid banken som kommer att acceptera eller neka en insättning i slutändan, 
  • Endast värdepapper som handlas på en marknadsplats kan bokas in på en ISK/KF (med undantag för vissa lösningar som finns till KF för onoterade innehav), 
  • Enligt lagen om ISK ska betalningen för värdepapperna ske från ISK för att de ska acceptera en leverans dit. Som utgångspunkt gäller samma sak för KF. 

Tänk på! 

  • Alla banker tolkar lagen olika och har olika rutin för hur teckning kan gå till på en ISK eller KF, 
  • Du kan till exempel inte betala för värdepapperna från ett likvidkonto/lönekonto hos en bank och sedan få dem levererade till en ISK/KF hos en annan bank, 
  • Vissa banker hjälper inte sina kunder att utföra betalningar från ISK/KF och nekar då insättningar till ISK/KF helt och hållet vid emissioner, 
  • Fråga alltid din bank innan du skickar in en anmälningssedel till oss och uppger ett ISK eller KF.  

 

Avanza – Hur fungerar det om du vill ha in aktierna på ISK/KF?  

Vid företrädesemission och/eller IPO fungerar det såhär: 

  • Anmälan om att teckna värdepapperna måste skickas direkt till banken, inte till oss som emissionsinstitut (logga in på Avanzas internetbank och leta upp erbjudandet du önskar teckna i) 
  • Betalningen för värdepapperna måste göras från ISK/KF och detta sköter Avanza åt dig som kund när anmälan har gjorts via dem.  

Vid brygglån/kvittningsemission fungerar det såhär: 

  • Eftersom betalningen sker långt innan leverans av värdepapperna nekar oftast bankerna insättningen till ISK/KF.  

Vid riktad emission/block post fungerar det såhär:  

  • Nordic Issuing tar kontakt med Avanza för att fråga om de kan hjälpa dig som investerare att få in aktierna på ISK/KF. Avanza hjälper oftast till men kan neka om de har för mycket att göra.   
  • Du som investerare måste skicka ett meddelande i inloggat läge till Avanza och meddela att du vill använda din ISK eller KF.  
  • Nordic Issuing skriver om avräkningsnotan i Avanzas namn och Avanza genomför betalningen åt dig från ditt ISK eller din KF. 

 

Nordnet – Hur fungerar det om du vill ha in aktierna på en ISK/KF?  

Vid företrädesemission och/eller IPO fungerar det såhär: 

  • Anmälan om att teckna värdepapperna måste skickas direkt till banken, inte till oss som emissionsinstitut (logga in på Nordnets internetbank och leta upp erbjudandet du önskar teckna i) 
  • Betalningen för värdepapperna måste göras från ISK/KF och detta sköter Nordnet åt dig som kund när anmälan har gjorts via dem.  

Vid brygglån/kvittningsemission fungerar det såhär 

  • Eftersom betalningen sker långt innan leverans av värdepapperna nekar oftast bankerna insättningen till ISK/KF.  

Vid riktad emission/blockpost fungerar det såhär: 

  • Du som investerare kan bara få värdepapperna levererade till KF, inte ISK.  
  • När du får en avräkningsnota från oss kan du skicka in den till Nordnet så hjälper dem dig att betala från din KF. 

 

Övriga banker – hur fungerar det om du vill ha aktierna på en ISK/KF?  

  • Alla banker tolkar lagen olika och har olika rutin för hur teckning av värdepapper ska genomföras på en ISK eller KF, 
  • Fråga alltid din bank innan du skickar in en anmälningssedel till oss och uppger ett ISK eller KF. Det är nämligen inte säkert att din bank kan lösa så att du får in värdepapperna på en ISK/KF. 

 

Ordlista/förklaringar
Ordlista/förklaringar

Det används många specifika och komplexa termer i finansbranschen. Nedan har vi försökt lista och förklara de mest vanligt förekommande begreppen i samband med vårt arbete. Vi hoppas det kan komma till hjälp!

FAQ – Företrädesemission
FAQ – Företrädesemission

Att teckna värdepapper i en företrädesemission för första gången är inte alltid det enklaste. Det finns inte heller alltid ett standardsätt att gå tillväga, då olika aktörer (banker och emissionsinstitut) också önskar att anmälan görs på olika sätt. Nedan har vi redogjort för de vanligaste frågorna vi brukar få i samband med anmälan i en företrädesemission.

Har du fortsatt funderingar kring hur du ska göra för att anmäla dig i en företrädesemission  är du varmt välkommen att kontakta oss via telefon eller via mejl.